Hoe kan je het beste leren voor het theorie-examen?

Het theorie-examen is een verplichte stap voor het behalen van je rijbewijs. Vaak komt het voor dat mensen dit als een hindernis ervaren. De overvloed aan kennis is vaak lastig te onthouden. Daarnaast is er ook weinig ruimte om fouten te maken. Maar welke manieren zijn er om te leren voor het theorie-examen? En hoe kan je jezelf het beste voorbereiden?

Alle informatie uit het theorieboek

Het theorieboek is de klassieke manier om je voor te bereiden. Deze boeken zijn online te koop of in een boekwinkel. In deze boeken staat alle informatie die jij nodig hebt om te leren. Vaak staan er oefenvragen en examens in het boek. Het is aan te raden deze pas te maken wanneer je alle stof hebt behandeld. Je krijgt dan een goed inzicht van je kennis. Het voordeel van een boek is dat je de stof zelf leest. Bij sommige mensen zorgt dit ervoor dat ze het beter onthouden. Daarnaast kan je zelf bepalen hoe lang je doet over een onderdeel. Een ander voordeel van een theorieboek is de prijs. Deze ligt vaak tussen de €20,00 en €30,00. Dit is goedkoper dan een online theoriecursus of een fysieke dagcursus.

Online theoriecursus volgen

Een online theoriecursus is erg handig. In een online cursus helpt een leerkracht je door alle kennis heen. Vaak stelt de cursusleider vragen tussendoor. Zo kan je testen of je goed hebt opgelet. Na elk hoofdstuk kan je vaak ook meerkeuzevragen maken. Hierdoor weet je of je kennis goed genoeg is van dat hoofdstuk. Zo ja, dan kan je verder. Is dit niet het geval, dan is het verstandig om het hoofdstuk te herhalen. Een online cursus laat vaak ook je voortgang zien. Hierdoor kan jij makkelijk inschatten of je op tijd klaar bent voor het examen.

Fysieke dagcursus

Een fysieke dagcursus is ook een goede manier om te leren. Het voordeel hiervan is dat de cursus en het examen op dezelfde dag zijn. Hierdoor zit de stof vers in je hoofd als je naar het examen gaat. Een dagcursus begint vaak in de ochtend en duurt tot de middag. Hierna ga je naar het CBR om het examen af te leggen. Met een dagcursus verhoog je je slagingskans aanzienlijk.

Oefen examens maken

Of je nou leert via een theorieboek, of een online cursus. Het is altijd aan te raden om extra oefenexamens te maken. Alleen lezen van de stof is niet genoeg namelijk. Door examens te maken onthoud je de kennis veel beter. Het voordeel van oefenexamens is dat ze sprekend lijken op de echte. Hierdoor kan je vaak ook bepaalde vragen herkennen op het echte theorie-examen. Dit is dus mooi meegenomen!

Voor- en nadelen van iedere optie

Van iedere optie zijn er voor- en nadelen. Uiteindelijk gaat het erom dat jij de afweging maakt en kijkt naar wat voor jou het beste werkt. We hebben de voor- en nadelen voor je duidelijk op een rijtje gezet.

Theorieboek

VoordelenNadelen
Zelf lezen (beter onthouden)Geen extra uitleg indien nodig
PrijsNiet interactief
Oefenexamens

Online theoriecursus

VoordelenNadelen
Uitgebreide uitlegPrijs hoger dan theorieboek
Vragen tussendoorBeperkt interactief (wel meer dan een boek)
Oefenexamens

Fysieke dagcursus

VoordelenNadelen
Uitgebreide uitlegPrijs hoger dan online cursus en theorieboek
Mogelijkheid om vragen te stellen
Hoge slagingskans

Wat is het beste voor jou?

Wat is nou precies de beste manier om te leren voor het examen? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. Dit komt doordat het afhankelijk is van de manier van leren die jij fijn vindt. Als je bijvoorbeeld zelf lezen fijn vindt, is het theorieboek de beste optie. Als je zelf slecht kan leren uit een boek is één van de twee cursussen het beste. Hier moet je dan wel wat extra geld voor over hebben. Daarnaast is het voor iedereen aan te raden extra oefenexamens te kopen. Dit is puur een aanvulling op de bovenstaande manieren van leren. Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Bij Rijschool Hero uit Den Haag kun je nu praktijklessen volgen!

Inhoudsopgave
Gratis proefles