facebookPixel Rijden Zonder Rijbewijs | Rijschool Hero

Rijden zonder rijbewijs

Het besturen van een voertuig is vaak erg leuk om te doen, vooral als je dit voor de eerste keer doet. Vaak wordt er al geoefend met ouders of vrienden terwijl je zelf geen rijbewijs hebt. Rijden zonder rijbewijs is natuurlijk niet legaal op de openbare weg in Nederland. Iedereen die een motorvoertuig bestuurt moet in bezit zijn van een rijbewijs. Dit staat in de wegenverkeerswet artikel 107. Waarom mag je niet rijden zonder rijbewijs? Wat zijn de gevolgen hiervan? We vertellen je er alles over!

Gevolgen rijden zonder rijbewijs

Rijden zonder rijbewijs is niet veilig. Dit kan tot ernstige gevolgen leiden. Een aantal van deze gevolgen zijn hieronder opgesomd. Lees ze goed door, en doe er je voordeel mee, zodat dit jou niet kan overkomen.

Wat is de boete voor rijden zonder rijbewijs?

Je hebt nog nooit rijlessen van een rijschool gehad. Hierdoor heb je nog nooit een CBR praktijkexamen afgelegd. Je bent dus niet in het bezit van een rijbewijs. Rijden zonder rijbewijs is in Nederland een strafbaar feit. Als de politie je aanhoudt zonder dat je in het bezit bent van een rijbewijs, krijg je hier een boete voor. De boete voor de eerste keer rijden zonder rijbewijs bedraagt €340,00. De tweede keer dat de politie je betrapt, is de boete €400,00 en krijg je een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 week.

Word je vaker dan twee keer betrapt met rijden zonder rijbewijs dan kan je een langere gevangenisstraf opgelegd krijgen. Hiernaast kan de politie ook besluiten je voertuig in beslag te nemen. De maximale straf voor dit strafbaar feit is zes maanden hechtenis en een boete van €8.700,00.

Onverzekerd de weg op

Als je besluit de weg op te gaan zonder rijbewijs dan ben je niet verzekerd als je betrokken raakt bij een ongeluk. Dit betekent dat je persoonlijk verantwoordelijk bent om de schade van de tegenpartij te vergoeden, dit gaat zowel om materiële schade als letselschade zoals bijvoorbeeld medische kosten, huishoudelijke hulp, reiskosten, smartengeld en misgelopen salaris. Deze kosten kunnen in enorm hoge bedragen resulteren.

Onveilige situaties

In Nederland wordt het steeds drukker. Dit betekent dat de wegen ook steeds drukker worden. Het CBR controleert in Nederland of je veilig de weg op kan. Dit wordt gedaan met een theorie- en praktijkexamen. Niet alleen voor jezelf is dit belangrijk, maar ook voor de weggebruikers om je heen. Nederland staat op plek 14 voor de strengste rijopleidingen ter wereld. Hierdoor staan we op de achtste plek voor het minste aantal dodelijke verkeersongevallen per jaar. Deze strenge rijopleiding is er dus niet voor niets! Als jij besluit te gaan rijden zonder rijbewijs, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Dit komt doordat je nog onervaren bent. Hierdoor heb je de auto niet volledig onder controle. Daardoor is de kans op verkeersongevallen groter.

Inhoudsopgave
Gratis proefles