Vanaf welke leeftijd mag je autorijles nemen?

Je mag al rijlessen nemen vanaf het moment dat je 16,5 jaar oud bent. Zelf kunnen rijden in een auto is natuurlijk een van de leukste dingen die er is. Je hebt de vrijheid om overal te gaan en staan waar je maar wilt. Je hoeft nooit meer verre afstanden af te leggen met de fiets of het OV. Maar welke stappen moet je hiervoor volgen?

Beginnen met rijlessen vanaf 16,5 jaar

Het is in Nederland al vanaf 16,5 jaar mogelijk om te starten met autorijlessen. Dit is vervroegd. Vroeger was het namelijk nog zo dat dit pas vanaf je 18de verjaardag kon. Hierdoor kan je tegenwoordig al veel rijervaring opdoen op jonge leeftijd. Ook kan je al theorie-examen doen op 16 jarige leeftijd. Op die manier heb je tijdens je rijlessen je theorie al op zak. Het voordeel hiervan is dat je sneller je rijbewijs haalt.

Als je 16,5 jaar bent kan je ook al een tussentijdse toets doen. Deze toets wordt ook bij het CBR afgelegd en laat zien hoe groot je slagingskans is. Je kan zelfs al vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen! Dan hoef je deze met het echte praktijkexamen niet meer te doen.

Praktijkexamen halen vanaf 17 jaar

Op het moment dat je 17 jaar wordt mag je praktijkexamen doen. Dit wordt ook wel het 2toDrive programma genoemd. Het is belangrijk dat je je theorie-examen al hebt gehaald. Daarnaast moet je de gezondheidsverklaring hebben ingevuld. Dit kost €44,50. Deze kan je invullen op de website van het CBR. Als je één van deze twee niet hebt, kan je geen praktijkexamen doen. Heb je deze twee vereisten wel? Dan kan je het auto praktijkexamen afleggen. Als je geslaagd bent kan je je rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis! Let op, dit kan alleen in de woonplaats waarin je woont.

Regels van een jongeren rijbewijs

Als je alles al hebt gehaald voordat je 18 jaar bent mag je niet zelfstandig autorijden. Er zijn namelijk nog een aantal regels aan het autorijden verbonden aan het jongeren rijbewijs. Met het 2toDrive rijbewijs mag je alleen de weg op met een begeleider die een begeleiderspas bezit. Dit is een pas waarop staat wie jou allemaal mogen begeleiden tijdens het rijden. Hiervoor mag je er maximaal 5 aanstellen. Deze pas moet je nog wel aanvragen. Dit kan bij het RDW.

Eisen voor de coaches op de begeleiderspas

Nu is het nog belangrijk om te weten wie je mag aanstellen als coach. Hier zijn namelijk een aantal regels voor. Wij geven hieronder de eisen van een begeleider:

  • Een begeleider moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een geldig Europees rijbewijs.
  • Daarnaast moet de begeleider minimaal 27 jaar oud zijn of het moet een 23 jarige rijinstructeur zijn.
  • De begeleider mag in de afgelopen 4 jaar geen strafrechtelijke vervolging hebben gehad voor een verkeersovertreding.
  • In de afgelopen 4 jaar mag de begeleider ook geen alcohol- of gedragscursus hebben gevolgd.
  • Als laatste mag de begeleider ook geen ongeldigverklaring van zijn of haar rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben ontvangen in de laatste 4 jaar.

Verder is het verboden om te rijden met een begeleider die onder invloed is van alcohol, drugs of medicijnen. Dit geldt alleen voor medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden. De reden hiervoor is dat de begeleider altijd moet kunnen ingrijpen tijdens het rijden.

Starten bij Rijschool Hero!

Word je dus binnenkort 16,5 jaar oud en kan je niet wachten om te beginnen met autorijden? Schrijf je dan in bij Rijschool Hero! Wij begeleiden je op een rustige en doelgerichte manier in de hele omgeving van Delft en Den Haag om zo snel mogelijk je rijbewijs te halen. Vraag bij ons een gratis proefles aan en leer jouw rijinstructeur kennen!

Inhoudsopgave
Gratis proefles