Vanaf Welke Leeftijd Mag Je Rijles Nemen? | Rijschool Hero

Vanaf welke leeftijd mag je rijles nemen?

Je mag al rijlessen nemen vanaf het moment dat je 16,5 jaar oud bent. Zelf kunnen rijden in een auto is natuurlijk een van de leukste dingen die er is. Je hebt de vrijheid om overal te gaan en staan waar je maar wilt, en je hoeft geen verre afstanden meer af te leggen met de fiets of het OV. Wij leggen je alles stapsgewijs uit over wat je moet weten over het moment dat je mag beginnen met autorijden.

Beginnen met rijlessen vanaf 16,5 jaar

Het is in Nederland al vanaf de leeftijd van 16,5 jaar mogelijk om te starten met rijlessen. Dit is vergeleken met een aantal jaar geleden wat vervroegd. Vroeger was het namelijk nog zo dat dit pas vanaf je 18de verjaardag kon. Zo kan je al veel meer rijervaring opdoen op jonge leeftijd. Naast dat je op de leeftijd van 16,5 jaar mag beginnen met je rijlessen, is het zo dat je ook al vanaf 16 jaar je theorie-examen mag doen. Op die manier kun je al beginnen met de rijlessen met je theorie-examen op zak, zodat je zo snel mogelijk aan een rijbewijs komt.

Voordat je 17 jaar wordt kan je ook al gebruikmaken van een tussentijdse toets. Deze toets wordt ook bij het CBR afgelegd en laat zien hoe groot je slagingskans is. Je kan zelfs al vrijstelling krijgen voor je bijzondere verrichtingen! Dan hoef je dit met het echte examen niet meer te laten zien.

Praktijkexamen halen vanaf 17 jaar

Op het moment dat je 17 jaar wordt mag je al gelijk je praktijkexamen doen. Dit wordt ook wel het 2toDrive programma genoemd. Het is belangrijk dat je je theorie-examen al hebt gehaald en een gezondheidsverklaring hebt ingevuld. Als je één van deze twee niet hebt, kan je niet beginnen aan je praktijkexamen. Wanneer je deze twee onderdelen wel hebt en je je praktijkexamen dan eindelijk haalt, kun je een aanvraag doen bij het gemeentehuis voor je eigen rijbewijs!

Regels van een jongeren rijbewijs.

Als je alles al hebt gehaald voordat je 18 jaar wordt, dan is het helaas niet zo dat je gelijk in de auto mag stappen en kan gaan rijden. Er zijn namelijk nog een aantal regels aan het autorijden verbonden voordat je 18 jaar wordt. Met een rijbewijs onder de 18 mag je alleen de weg op met een begeleider die een begeleiderspas bezit. Dit is een pas waarop staat wie jou allemaal mogen begeleiden tijdens het rijden. Hiervoor mag je er maximaal 5 aanstellen. Deze pas moet je nog wel aanvragen.

Eisen voor de coaches op de begeleiderspas

Nu is het nog belangrijk om te weten wie er allemaal op jouw begeleiders pas mogen staan. Hier zijn namelijk een aantal regels voor. Wij geven hieronder de eisen van een begeleider:

  • Een begeleider moet minimaal 5 jaar een geldig Europees rijbewijs hebben.
  • Daarnaast moet de begeleider minimaal 27 jaar oud zijn of het moet een 23 jarige rijinstructeur zijn.
  • De begeleider mag in de afgelopen 4 jaar geen strafrechtelijke vervolging hebben gehad voor een verkeersovertreding.
  • In de afgelopen 4 jaar mag de begeleider ook geen alcohol- of gedragscursus hebben gevolgd.
  • Als laatste mag de begeleider ook geen ongeldigverklaring van zijn of haar rijvaardigheid of rijgeschiktheid hebben ontvangen in de laatste 4 jaar.

Verder is het niet mogelijk om te rijden met een begeleider die onder invloed is van alcohol, drugs of medicijnen. Reden hiervoor is dat de begeleider altijd moet kunnen ingrijpen tijdens het rijden.

Starten bij Rijschool Hero!

Word je dus binnenkort 16,5 jaar oud en kan je niet wachten om te beginnen met autorijden? Schrijf je dan in bij Rijschool Hero! Wij begeleiden je op een snelle en goede manier om zo zonder problemen je rijbewijs te halen. Vraag bij ons een gratis proefles en leer jouw rijinstructeur kennen!

Inhoudsopgave

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.

Gratis proefles