facebookPixel Wat Is Een BNOR Rijexamen? | Rijschool Hero

Wat is een BNOR rijexamen?

Als je 4 keer bent gezakt voor je praktijkexamen binnen 5 jaar heb je recht op een BNOR examen. BNOR staat voor Bureau Nader Onderzoek Rijvaardigheid. Het is zelfs zo dat dit rijexamen verplicht is wanneer je 4 keer bent gezakt binnen 5 jaar. Maar wat is het BNOR examen? En is dit examen anders dan het reguliere praktijkexamen?

Verschil tussen BNOR examen en reguliere examen

Het BNOR examen verschilt niet enorm veel van het normale examen. De onderdelen die getoetst worden door de examinator van het CBR zijn namelijk precies hetzelfde. Het verschil tussen beide examens is de tijdsduur. Voor het BNOR examen heb je 70 minuten de tijd. Dit is het dubbele van het normale examen. Voor het normale examen heb je namelijk 35 minuten de tijd. Deze extra 35 minuten bij het BNOR examen worden vooral gebruikt voor persoonlijke begeleiding. De tijd dat je daadwerkelijk aan het rijden bent, duurt gewoon 35 minuten bij het BNOR examen.

Extra begeleiding tijdens het BNOR examen

Zoals eerder benoemd krijg je extra begeleiding tijdens het BNOR examen. Voordat het BNOR examen begint zal de examinator een gesprek met je voeren om je op je gemak te stellen. Daarna zal hij vragen of je klaar bent om te beginnen met het examen. De routes van het BNOR examen zijn hetzelfde als het normale examen. Het verschil is echter dat de examinator je tijdens de rit op je gemak probeert te stellen. Daarnaast kan je een time-out vragen wanneer je merkt dat de spanning erg hoog wordt. Totaal kan je dus 35 minuten extra tijd gebruiken voor time-outs. Het BNOR examen is echter anders dan het faalangst rijexamen.

Wat zijn de kosten voor het BNOR examen?

In 2024 komen de totaalkosten van een BNOR examen neer op €349,50. Dit is aanzienlijk duurder dan het reguliere examen. Het reguliere examen kost namelijk € 136,50. Er zit geen maximaal aantal pogingen verbonden aan het BNOR examen. Zoals eerder verteld ben je wel verplicht een BNOR examen af te leggen wanneer je binnen 5 jaar 4 keer bent gezakt voor het praktijk examen. Mocht je blijven zakken voor het BNOR examen dan zou het CBR onderzoek kunnen doen of je rijgeschikt bent.

Dit moet je niet vergeten mee te nemen naar het BNOR examen

Net zoals bij het reguliere CBR-examen zijn er een aantal dingen die je verplicht moet meenemen om examen te doen. Het volgende moet je meenemen om het BNOR examen af te kunnen leggen:

  • Je identiteitsbewijs
  • Het ingevulde zelfreflectieformulier
  • Daarnaast moet je natuurlijk geslaagd zijn voor het theorie examen
Inhoudsopgave
Gratis proefles