facebookPixel Wat Is Het BE Rijbewijs? | Rijschool Hero

Wat is het BE rijbewijs?

Of je nu een caravan wilt trekken voor een ontspannen vakantie of grote ladingen voor werk moet vervoeren, het aanhanger (BE) rijbewijs is een waardevolle toevoeging. Voor velen blijft het echter een mysterie: Wat houdt het precies in? Heb ik het nodig? Hoe kan ik het behalen? Deze vragen zijn begrijpelijk. In dit artikel gaan we dieper in op alles wat je moet weten over het BE rijbewijs, ook wel aanhanger rijbewijs.

Wanneer heb ik het BE rijbewijs nodig?

In Nederland mag iedereen met het rijbewijs B een aanhanger trekken met een maximum gewicht tot 750 kg of een totaal treingewicht van 3500 kg. Wil je meer dan 750- of 3500 kg vervoeren? Dan ben je genoodzaakt om rijbewijs E achter B te halen (BE).

Wat zijn de eisen?

Voor het behalen van het BE rijbewijs is het niet nodig om een theorie-examen te doen. Wel moet je een praktijkexamen doen bij het CBR voor dit rijbewijs. Hiervoor moet je in bezit zijn van het rijbewijs B. Hieronder zijn de eisen voor het behalen van het BE rijbewijs opgesomd:

  • In bezit zijn van rijbewijs B
  • Minimaal 18 jaar

Hoeveel lessen?

De hoeveelheid lessen die je nodig hebt om rijbewijs BE te halen is bij iedereen anders. De een leert sneller dan de ander. Over het algemeen staat er ongeveer 6 tot 8 uur voor. Het aanhanger rijbewijs is vaak in 1 dag te halen. Dit kan door middel van een dagcursus. Je lest dan een hele dag met aansluitend het examen bij het CBR. Dit kan als intensief worden ervaren. Wil je dit niet, dan kan je natuurlijk ook losse lessen nemen.

Hoe ziet het praktijkexamen eruit?

Het praktijkexamen is haast hetzelfde als een regulier examen voor rijbewijs B. Nu rijd je echter met een aanhanger en zijn er wat meer factoren waar je op moet letten. Het praktijkexamen rijbewijs BE ziet er als volgt uit:

1. Voor het examen

Je maakt eerst kennis met de examinator. Diegene legt je daarna uit hoe het examen zal verlopen. Ook zal hij een aantal vragen stellen over de aanhangwagen en het kentekenbewijs. Verder zal er nog gevraagd worden naar je B-rijbewijs. Voor het examen zal de examinator een oogtest bij je afnemen. Hij zal je vragen een kenteken te lezen van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand.

2. De examenrit

De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Tijdens de rit volg je de aanwijzingen van de examinator. De examinator let erop of je veilig en zelfstandig kan rijden met een aanhangwagen. Hierbij let hij op onderstaande onderwerpen:

  • Beheersing van auto en aanhangwagen
  • Kijkgedrag
  • Voorrang verlenen
  • Inhalen
  • In- en uitvoegen
  • Kruispunten en rotondes
  • Bijzondere verrichtingen

3. De uitslag

Na de rit kom je terug op de locatie van het CBR. Hier parkeer je de auto met de aanhangwagen. Dan loop je samen met de examinator en rijinstructeur het CBR-examencentrum binnen. Hier krijg je te horen of je geslaagd of gezakt bent. Als je geslaagd bent, kan je meteen het rijbewijs aanvragen bij de gemeente waarin je woont. Als je bent gezakt kan je op zijn vroegst weer na twee weken afrijden.

Inhoudsopgave
Gratis proefles