facebookPixel Welke Kosten Zijn Verbonden Aan Het Bezitten Van Een Auto?

Welke kosten zijn verbonden aan het bezitten van een auto?

De maandelijkse kosten van een auto bedragen tussen de €320 en €650. Dit is echter totaal afhankelijk van meerdere factoren. Maar welke factoren zijn dit precies? En kan jij invloed hebben op deze factoren waardoor je geld bespaart? Rijschool Hero heeft dit voor jou uitgezocht!

Soorten kosten van een auto

Aan het bezitten van een auto zitten natuurlijk kosten verbonden. Het is handig om te weten waar je aan toe bent wanneer je jouw autorijbewijs eenmaal hebt gehaald. Echter zijn dit twee verschillende soorten kosten. Zo zijn er vaste kosten en variabele kosten. Deze kosten zijn vaak per persoon en per auto verschillend. Wat de verschillen tussen deze kosten zijn en wat er binnen deze twee kosten valt, lichten we verder voor je uit.

Vaste kosten van een auto

Vaste kosten zijn de kosten die je altijd maandelijks betaalt. Deze kosten veranderen dus niet wanneer je de auto meer of minder gaat gebruiken. Waaruit de vaste kosten bestaan en de prijzen hiervan worden hieronder verder uitgelegd.

 • Wegenbelasting
 • Verzekering
 • Vast onderhoud

Wegenbelasting

De wegenbelasting van een auto kan per maand of kwartaal betaald worden. Het bedrag van wegenbelasting voor een auto ligt vaak tussen de €25 en €70 per maand. De overheid bepaalt de hoeveelheid wegenbelasting door middel van de volgende factoren:

 • De brandstof (diesel, benzine of autogas)
 • De emissie (CO₂ en fijnstof)
 • Het gewicht van de auto

Wanneer een auto veel weegt en veel uitstoot zal je meer benzine betalen dan een auto die zuinig is en weinig verbruikt. Elektrische auto’s hoeven op dit moment helemaal geen wegenbelasting te betalen. Dit geldt tot en met 2024, daarna krijgen eigenaren van elektrische auto’s korting op wegenbelasting. Op deze manier wil de overheid het gebruik van elektrische auto’s stimuleren.

Verzekering

Wanneer je met een auto de openbare weg op gaat, ben je verplicht door de wet verzekerd te zijn. Bij het afsluiten van een verzekering kan je kiezen tussen drie soorten verzekeringen. Dit zijn WA, WA+ en All Risk. WA verzekering is voor iedereen verplicht. Dit staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Hiermee ben je verzekerd voor de schade die je aan anderen toebrengt. Met een All Risk verzekering ben je ook verzekerd voor de schade die je aan jezelf toebrengt.

De premie van een autoverzekering betaal je per maand. De hoogte hiervan is afhankelijk van de soort dekking die je kiest. De premie van een autoverzekering is gemiddeld tussen de €50 en €110 per maand. Daarnaast spelen de volgende factoren ook een rol bij het bepalen van de hoogte van de premie:

 • De woonplaats
 • Aantal schadevrije jaren
 • Merk, model en pk’s van jouw auto

Vast onderhoud

Vaste onderhoudskosten van een auto is de jaarlijkse APK keuring. De soort brandstof waarop de auto rijdt heeft invloed op wanneer je voor de eerste keer je auto moet keuren en hoe duur de keuring is. De eerste keuring en de vervolgkeuring per brandstof staan hieronder duidelijk uiteengezet. De tabel hieronder geldt alleen voor nieuwe auto’s.

Diesel Benzine
Eerste keuring 3 jaar na productiedatum 4 jaar na eerste toelating
Tweede keuring 4 jaar na eerste toelating 6 jaar na eerste toelating
Derde keuring 5 jaar na eerste toelating 8 jaar na eerste toelating
Vierde keuring Jaarlijks Jaarlijks

De APK kosten zijn per autogarage en soort auto verschillend. Over het algemeen kost een APK keuring tussen de €20 en €70. Dit kan natuurlijk duurder worden wanneer bepaalde onderdelen van je auto aan vervanging toe zijn. Andere vaste onderhoudskosten van een auto per maand zijn ongeveer €25.

Variabele kosten van een auto

De variabele kosten van een auto zijn de kosten die meer worden wanneer je je auto vaker gebruikt. De variabele kosten van een auto zijn:

 • Onderhoud
 • Reparaties
 • Parkeerkosten
 • Brandstof kosten
 • Boetes

Variabele kosten en onderhoud

Een auto heeft slijtageonderdelen. Deze onderdelen slijten meer naarmate een auto vaker wordt gebruikt. Dit zijn onderdelen zoals banden, olie, koelvloeistof en ruitenwissers. Deze moeten eens in de zoveel tijd vervangen worden. De garage geeft vaak aan wanneer deze onderdelen aan vervanging toe zijn. Variabele kosten en onderhoud bedragen gemiddeld tussen de €40 en €70 per maand.

Brandstofkosten

Het brandstofverbruik is natuurlijk voor iedereen anders. Dit is namelijk afhankelijk van het aantal kilometers dat je per maand rijdt en het brandstofverbruik van jouw soort auto. Over het algemeen zijn de maandelijkse brandstofkosten gemiddeld €70 tot €120. Dit geldt voor auto’s die op diesel, benzine en autogas rijden.

Inhoudsopgave
Gratis proefles