facebookPixel Wat Is De Gezondheidsverklaring Van Het CBR?

Wat is de gezondheidsverklaring van het CBR?

Een gezondheidsverklaring van het CBR heb je nodig wanneer je een rijbewijs wilt halen in Nederland. Alleen bij het brommerrijbewijs (AM) is het niet nodig om deze in te vullen. Maar waarom moet je een gezondheidsverklaring invullen? En wat houdt dit precies in?

Waarom moet je een gezondheidsverklaring invullen van het CBR?

Iedereen die dus een ander rijbewijs haalt in Nederland dan het rijbewijs AM moet een gezondheidsverklaring invullen van het CBR. De reden hiervoor is voor de veiligheid binnen het verkeer. Ze controleren hiermee namelijk de gezondheid van iedere examenkandidaat. Je hoeft niet altijd een medische keuring te ondergaan. Dit is alleen het geval wanneer bepaalde antwoorden in de medische keuring dit vereisen.

Wanneer bestuurders 75 jaar worden, zijn ze verplicht om elke 5 jaar een medische keuring te ondergaan. Hiermee wordt bepaald of ze nog in staat zijn om een voertuig te besturen. Leggen ze deze medische keuring niet af? Dan wordt hun rijbewijs ongeldig en mogen ze dus geen voertuig meer besturen op de openbare weg.

Wat zijn de onderdelen van de CBR gezondheidsverklaring?

De gezondheidsverklaring van het CBR bestaat uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen toetsen dus of jij in staat bent om veilig een voertuig te besturen. De onderdelen die in de gezondheidsverklaring aan bod komen zijn:

 • Persoonsgegevens
 • Bewegingsapparaat
 • Medicatiegebruik
 • Verslavingen
 • Psychiatrie
 • Hart en vaatziekten
 • Gezichtsvermogen
 • Inwendige aandoeningen
 • Neurologische aandoeningen

Hoe vul je de gezondheidsverklaring van het CBR in?

 1. Het invullen van de gezondheidsverklaring gaat via Mijn CBR. Je kan alleen inloggen op de website van het CBR door middel van een DigiD.
 2. Wanneer je dit hebt gedaan zie je onder direct regelen een aantal opties staan. Hiertussen staat “Gezondheidsverklaring rijbewijs invullen”. Hier klik je op.
 3. Vervolgens vul je de rijbewijzen in waarvoor je een gezondheidsverklaring wilt afleggen.
 4. De volgende stap is het invullen van alle vragen.
 5. Daarna vul je nog wat persoonlijke gegevens in en daarna onderteken je de verklaring.
 6. Als laatste stap dien je te betalen voor de gezondheidsverklaring. Dit kost €44,50 in 2024.

Wanneer krijg je de uitslag van de gezondheidsverklaring?

Wanneer je geen medische aandoeningen hebt en dus gezond bent, krijg je meestal gelijk de uitslag. Je kan dan dus verder met je rijlessen en examen doen. Soms kan het ook voorkomen dat het CBR informatie nodig heeft van een arts of dokter. In dit geval kan het maximaal 40 dagen duren voordat je te horen krijgt of je rijgeschikt bent.

Het is in sommige gevallen ook mogelijk dat het CBR je een medische keuring laat doen. Wat je dan precies moet doen wordt duidelijk uitgelegd door het CBR. Wanneer je de keuring hebt afgelegd krijg je te horen of je rijgeschikt bent of niet.

Wat zijn de uitkomsten van de CBR gezondheidsverklaring?

Na het invullen van de gezondheidsverklaring krijg je de uitslag. Er zijn meerdere soorten uitslagen mogelijk. Deze zijn afhankelijk van jouw medische situatie. De uitslagen van de CBR gezondheidsverklaring zijn:

 • Je bent rijgeschikt: Je mag rijden en het examen afleggen
 • Je bent rijgeschikt voor een bepaalde tijd: Je mag rijden voor een vooraf bepaalde tijd. Dit is vaak 1, 3, 5 of 10 jaar.
 • Je bent rijgeschikt onder voorwaarden: Je mag alleen rijden als je je aan bepaalde voorwaarden houdt. Dit kan zijn het dragen van een bril of het aan laten passen van je voertuig.
 • Je bent niet rijgeschikt: In dit geval mag je niet rijden. Je kan dus ook geen examen doen.

Als je het niet eens bent met de uitkomst van de gezondheidsverklaring, kan je hem opnieuw invullen of in bezwaar gaan bij het CBR. Echter betekent dit niet dat je de volgende keer wel rijgeschikt wordt bevonden. Ga je toch rijden zonder rijbewijs, dan krijg je een boete wanneer je aangehouden wordt.

Inhoudsopgave
Gratis proefles