facebookPixel Welke Bijzondere Verrichtingen Zijn Er? | Alle 8 Uitgelegd

Welke bijzondere verrichtingen zijn er?

Wanneer je examen gaat doen voor het autorijbewijs word je ook getoetst op bijzondere verrichtingen. Voor veel mensen is dit een lastig punt voor het behalen van het autorijbewijs. Echter vallen de bijzondere verrichtingen erg mee wanneer je goed voorbereid bent. Maar welke bijzondere verrichtingen zijn er eigenlijk allemaal?

Alle bijzondere verrichtingen

Voordat we dieper ingaan op alle bijzondere verrichtingen is het handig om te weten welke bijzondere verrichtingen je allemaal kan krijgen op het examen. Onderstaande bijzondere verrichtingen moet je allemaal kunnen uitvoeren van het CBR:

  • Hellingproef
  • Fileparkeren
  • Rechte lijn achteruit rijden
  • Achteruit rijden in een bocht
  • Omkeren door halve draai
  • Omkeren door te steken
  • Vooruit parkeren in een parkeervak
  • Achteruit parkeren in een parkeervak

Hellingproef

De naam zegt het al, met de hellingproef sta je met de auto op een helling stil. Hierbij toetst de CBR examinator of je van een helling kan vertrekken zonder de auto achteruit te laten rollen. Dit doe je door de remmen los te laten en gelijk de koppeling op te laten komen en gas te geven. Hierdoor zal de auto van de helling kunnen vertrekken. Deze bijzondere verrichting is belangrijk wanneer je bijvoorbeeld in een steile parkeergarage stil staat.

Fileparkeren

Achteruit fileparkeren is misschien wel een van de meest gevreesde bijzondere verrichtingen voor het examen. Daarnaast hebben veel automobilisten na het behalen van hun rijbewijs nog steeds moeite met deze manoeuvre. Bij deze bijzondere verrichting is het de bedoeling dat je voor- en achter een geparkeerde auto parkeert. Dit doe je terwijl je achteruit rijdt met de auto. Het is bij deze bijzondere verrichting erg belangrijk dat je in je spiegels blijft kijken. Doe je dit niet dan kan de bijzondere verrichting afgekeurd worden ook al staat de auto mooi geparkeerd in het parkeervak.

Rechte lijn achteruit rijden

Het achteruitrijden in een rechte lijn is misschien wel een van de makkelijkste bijzondere verrichtingen. Hierbij rijd je met de auto langs een rechte stoeprand. Het is in dit geval niet toegestaan om het overige verkeer te hinderen. Dit geldt voor elke bijzondere verrichting die je uitvoert. Blijf dus ten alle tijden goed in je spiegels kijken, anders kan je poging afgekeurd worden!

Achteruit rijden in een bocht

Deze bijzondere verrichting is bijna hetzelfde als de vorige. Hier rijdt je alleen langs een stoeprand in een bocht. Ook bij deze bijzondere verrichting mag je de andere weggebruikers niet hinderen. Let dus goed op je omgeving terwijl je deze bijzondere verrichting uitvoert!

Omkeren door halve draai

Voor deze bijzondere verrichting dien je zelf een plek uit te zoeken tijdens het praktijkexamen. Let er hierbij op dat je genoeg ruimte hebt om in één keer de verrichting uit te voeren. Hierbij mag je de stoep niet raken of meerdere keren steken. Ook bij deze bijzondere verrichting mag je het overige verkeer niet hinderen.

Omkeren door 3 keer te steken

Met het uitvoeren van deze bijzondere verrichting laat je zien aan de examinator dat je in een krappe ruimte kan keren. Deze verrichting voer je uit door eerst naar links te steken, hierbij mag je de stoeprand zachtjes aanraken. Vervolgens rijd je achteruit, ook hierbij mag je zachtjes de stoeprand raken. Daarna rijd je linksom weg. Deze verrichting voer je uit terwijl je goed oplet op het overige verkeer.

Vooruit parkeren in een parkeervak

Vooruit parkeren is een makkelijke bijzondere verrichting. Hierbij kom je aanrijden met de auto en parkeer je de auto met de voorkant in het parkeervak. Voor veel kandidaten is dit geen lastige bijzondere verrichting. Vind je dit wel lastig? Vraag dan aan je rijschool om dit extra te oefenen.

Achteruit parkeren in een parkeervak

Achteruit parkeren in een parkeervak wordt ook als een lastige bijzondere verrichting ervaren. Echter zijn er voor deze bijzondere verrichting allerlei trucjes die je kunnen helpen bij het uitvoeren van deze verrichting. Deze hulpmiddelen leer je bijna altijd van je instructeur tijdens de rijlessen. Hierdoor zal jij deze bijzondere verrichting gemakkelijk kunnen uitvoeren tijdens het praktijkexamen.

Inhoudsopgave
Gratis proefles