facebookPixel Hoe Verloopt Het Auto Praktijkexamen? | Rijschool Hero

Hoe verloopt het auto praktijkexamen?

Het is dan eindelijk zover. Je hebt je theorie-examen op zak. Je hebt rijlessen genomen bij een rijschool. En je examinator geeft aan dat je klaar bent voor het CBR praktijkexamen. Dit is natuurlijk erg leuk, maar ook spannend. Want je weet van tevoren niet wat je kunt verwachten. En je wilt erg graag slagen. Maar hoe werkt het praktijkexamen nou precies? En waar moet je op letten?

Wat heb je nodig voor het praktijkexamen?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat je mee moet nemen naar het praktijkexamen. Als je iets zou vergeten, kan je namelijk geen auto-examen afleggen bij het CBR. Daarom hebben we een kort lijstje gemaakt van wat je mee moet nemen naar je praktijkexamen:

  • Je identiteitsbewijs of paspoort
  • De uitnodiging voor het praktijkexamen
  • Het ingevulde zelfreflectie formulier.

Vaak neemt de rijschool het reflectieformulier en de uitnodiging voor het examen mee. Vraag dit voor de zekerheid na bij je rijschool. Het identiteitsbewijs of paspoort is vooral erg belangrijk. Als je dit vergeet, kan je geen auto praktijkexamen afleggen. Dit zou natuurlijk erg zonde zijn van je voorbereiding op het praktijkexamen.

Ontmoeting met de examinator

Vaak heb je nog één rijles voordat je naar het CBR-examencentrum gaat. Na deze rijles parkeer je de auto op het CBR-terrein. Je parkeert de lesauto op een parkeerplaats met de letters CBR op de grond. Dit zijn namelijk examen parkeerplekken. Nadat je dit gedaan hebt, loop je naar binnen bij het examencentrum. Hier neem je plaats in de wachtruimte.

Als je aan de beurt bent, loop je naar een andere ruimte waar de examinator op je wacht. Je eigen rijinstructeur mag ook mee naar binnen. In deze ruimte maak je kennis met de examinator. Vaak praat je even over koetjes en kalfjes. Dit doet de examinator zodat jij je op je gemak voelt en de (mogelijke) stress minder wordt. Met een faalangst rijexamen wordt hier extra veel tijd voor genomen. Verder controleert hij je identiteitsbewijs en of je geslaagd bent voor het theorie-examen. Hierna loop je met je rijinstructeur en examinator naar het parkeerterrein.

Vragen voordat je echt begint met het praktijkexamen

Als je bent aangekomen op het parkeerterrein vraagt de examinator vaak het volgende:

  • Of je een kenteken kunt lezen. Dit is van een stilstaande auto op het parkeerterrein. De auto waarvan je het kenteken moet kunnen aflezen staat vaak op ongeveer 25 meter afstand. Dit is de oogtest.
  • Kennisvragen over de auto. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het bandenprofiel. Maar ook over de vloeistoffen en lampjes op het dashboard van de auto.

Nu kun je echt beginnen aan de examenrit

Na bovenstaande stappen begint het praktijkexamen. De rit duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt het grootste deel van het examen op aanwijzingen van de examinator. Maar je rijdt ook een deel zelfstandig. Dit doe je met behulp van het navigatiesysteem. De examinator kijkt tijdens de rit vooral of je veilig rijdt. Daarnaast is de beheersing van de auto en het kijkgedrag ook erg belangrijk. Als je een ingreep hebt tijdens het examen betekent het niet altijd dat je gezakt bent. Tenzij je een erg gevaarlijke situatie veroorzaakt.

Waar je al die tijd op gewacht hebt: De uitslag van het auto praktijkexamen

Na de rit parkeer je de auto weer op het parkeerterrein en loop je terug naar het tafeltje met de examinator. Hier krijg je te horen of je geslaagd bent, of dat je het opnieuw moet proberen.

Ben je geslaagd!?

Gefeliciteerd! Als je geslaagd bent, kan je direct jouw rijbewijs aanvragen bij de gemeente waarin je woont. Let op: hiervoor moet je vaak een afspraak maken. Binnen een week ontvang je het rijbewijs.

Wat als je gezakt bent?

Als je bent gezakt krijg je te horen wat je nog moet oefenen. Deze feedback kan je terugzien op het uitslagformulier. Ga zo snel mogelijk door met rijlessen. Hierdoor kan je je goed voorbereiden op het herexamen. Het herexamen verloopt hetzelfde als het eerste examen.

Zak je binnen 5 jaar 4 keer of meer? Dan krijg je een speciaal examen. Dit heet het BNOR-examen.

Verder gelden er nog een aantal regels voor een herexamen:

  • Zak je één keer voor je praktijkexamen? Dan kan je het op zijn vroegst na twee weken opnieuw proberen.
  • Zak je twee keer of vaker? Dan duurt het zeven weken voordat je het weer opnieuw mag proberen.
  • Als de examinator je examen afbreekt. Bijvoorbeeld door gevaarlijk rijgedrag. Dan kan je na 15 weken weer een herexamen doen.

Het CBR doet dit zodat jij je beter kunt voorbereiden op je examen.

Inhoudsopgave
Gratis proefles