facebookPixel Welke Onderdelen Zitten Onder De Motorkap Van Een Auto?

Welke onderdelen zitten onder de motorkap van een auto?

Als je bezig bent met het behalen van je autorijbewijs weet je dat de examinator kan vragen om de motorkap open te doen. Hij zal je dan vragen stellen over bepaalde onderdelen onder de motorkap. Als eerste is het belangrijk dat je überhaupt weet hoe je de motorkap opent. Hoe doe je dit? En welke onderdelen bevinden zich onder de motorkap?

Hoe doe je de motorkap open?

Het openen van de motorkap van een auto is erg simpel. Het is echter alleen makkelijk wanneer je weet hoe dit voor jouw auto moet. Anders kan je erg lang zoeken zonder dat het gaat lukken. De hendel om de motorkap te openen zit niet op de motorkap zelf. Deze bevindt zich bij de meeste auto’s naast het koppelingspedaal. Dit is dus binnen in de auto aan de linkerkant waar je je voeten plaatst. Vaak moet je aan de hendel van de motorkap trekken om hem te openen. Wanneer je dit doet hoor je de motorkap open springen.

Wanneer hij open is gesprongen, loop je naar de motorkap toe. Op dit moment is hij alleen ontgrendeld. Je kan hem dus niet helemaal open doen. Doe je hand tussen de kier onder het midden van de motorkap. Hier zit een schuif, wanneer je deze induwt of verschuift kan je de motorkap openen.

Wat zit er onder de motorkap?

Wanneer het je gelukt is om de motorkap te openen zie je enorm veel onderdelen. Welke onderdelen dit zijn en welke voor jou van toepassing zijn op het praktijkexamen worden hieronder uitgelegd.

De motor

De motor is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van de auto. Zonder de motor kan een auto niet rijden. De motor van een auto verbrandt brandstof zoals benzine, diesel of LPG en zet dit om in energie. Dit wordt omgezet in een draaiende beweging van de aandrijflijn. Hierdoor kunnen de banden rollen.

Remvloeistofreservoir

Remvloeistof zorgt ervoor dat de remmen van de auto werken. Zonder deze vloeistof zal de auto moeilijk of helemaal niet kunnen remmen. Wanneer de remblokken van de auto versleten zijn zal het remvloeistofniveau lager zijn. Daarnaast slijt remvloeistof ook, je kan dit het beste om de 2 jaar vervangen.

Het remvloeistofreservoir is vaak te vinden onder de motorkap aan de bestuurderszijde van de auto. Het reservoir is vaak doorzichtig, hierdoor kan je gemakkelijk het niveau van de remvloeistof controleren. Wij raden aan om dit ook regelmatig te doen. Te weinig remvloeistof kan namelijk erg gevaarlijke situaties veroorzaken.

Oliereservoir

Het motorblok van een auto heeft motorolie nodig. Deze olie is opgeslagen in het oliereservoir. De motorolie zorgt voor smering tussen onderdelen in de auto die slijten. Hierdoor wordt het slijtageproces tegengehouden en verminderd. Zonder motorolie gaat het motorblok van een auto kapot. Om deze reden moet je dan ook regelmatig de motorolie van je auto controleren. Dit doe je met de oliepeilstok die zich in de buurt van het oliereservoir bevindt. Het peilen van de olie gaat als volgt:

  1. Haal de oliepeilstok eruit.
  2. Maak hem schoon met een doek of papier.
  3. Stop hem weer terug.
  4. Haal hem er nogmaals uit en kijk of de olie boven minimum staat en onder het maximum.
  5. Is dit het geval dan heb je voldoende olie. Wanneer er te weinig olie in zit kan je dit gemakkelijk bijvullen via het oliereservoir.

Ruitenwisservloeistof

Ruitenwisservloeistof zorgt ervoor dat je de ruiten van de auto schoon kan maken terwijl je aan het rijden bent. Zonder ruitenwisservloeistof rijden zal niet voor gevaarlijke situaties zorgen. Toch is het fijn als dit gewoon werkt natuurlijk. Wanneer het op is, kan je het gemakkelijk zelf bijvullen.

Accu

De accu van de auto bevindt zich ook onder de motorkap. De accu zorgt ervoor dat de elektronische onderdelen van de auto aan gaan wanneer de sleutel wordt omgedraaid. Daarnaast zorgt de accu voor de aandrijving van de startmotor. Hierdoor kan het motorblok van de auto worden gestart. Met een lege accu kan de auto niet worden gestart.

Koelvloeistof reservoir

In het koelvloeistof reservoir is de koelvloeistof van de auto opgeslagen. Koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor van de auto niet oververhit raakt. Het is erg belangrijk om het koelvloeistof reservoir nooit open te doen wanneer je met de auto hebt gereden. Dit mag je alleen doen wanneer het motorblok koud is. Wanneer het motorblok warm is, staat er namelijk erg veel druk op het koelvloeistof reservoir. Wanneer je de dop er wel afdraait bij een warme motor spuit het hete koelvloeistof eruit. Dit kan brandwonden opleveren!

Inhoudsopgave
Gratis proefles