Wat is rijbewijs B?

Inhoudsopgave

In Nederland zijn er veel soorten rijbewijzen. Deze rijbewijzen hebben allemaal hun eigen codes en letters. Het meest gebruikte rijbewijs in Nederland is het rijbewijs B. Maar welk rijbewijs is dit precies? En hoe behaal je dit rijbewijs?

Rijbewijs B staat voor autorijbewijs

Het rijbewijs B staat in Nederland voor het autorijbewijs. In Nederland komen de rijbewijzen in de vorm van een roze plastic pasje. Dit pasje kan je aanvragen bij de gemeente in de gemeente van je woonplaats. Met dit rijbewijs ben je bevoegd om een auto te besturen met een maximaal gewicht van 3.500kg. Hiermee kun je laten zien dat je genoeg kennis en inzicht hebt om een auto te besturen. Maar voordat je de weg op mag, moet je natuurlijk eerst slagen voor het examen.

Waaruit bestaat het rijbewijs?

Om in Nederland je autorijbewijs te halen zijn er verschillende eisen waaraan je moet voldoen. Ten eerste is het behalen van het theorie-examen noodzakelijk. Dit examen mag je afleggen vanaf 16 jaar. Je hebt 30 minuten de tijd voor dit examen. Geslaagd voor je theorie? Alleen dan mag je praktijkexamen doen bij het CBR.

Het praktijkexamen mag je vanaf 17 jaar afleggen. Hiervoor moet je eerst je rijschool gemachtigd hebben. Daarnaast moet je ook een gezondheidsverklaring invullen. Het invullen van de gezondheidsverklaring kan op de site van het CBR. Dit kost €44,50. Het praktijkexamen duurt ongeveer 35 minuten. Tijdens het examen volg je de aanwijzingen van de examinator en voer je twee bijzondere verrichtingen uit. Er zijn meerdere bijzondere verrichtingen. Denk aan fileparkeren, omkeren, insteken, etc. Deze oefen je tijdens de rijlessen. Na de examenrit hoor je van de examinator of je geslaagd bent.

Hoeveel rijlessen heb ik nodig?

Nederland staat op plek 14 van de strengste rijopleidingen ter wereld. Dit betekent dat je jezelf goed moet voorbereiden op je examen. Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen. Een rijschool helpt je door het hele proces heen. Gemiddeld heeft iemand 43 lesuren nodig om het rijbewijs B te halen. Dit staat gelijk aan 30 tot 40 lessen. Pin je hier niet aan vast! Iedereen leert op zijn eigen tempo. De een is dus sneller dan de ander. Je rijinstructeur zal je vertellen wanneer je klaar bent om je rijexamen af te leggen. Hierdoor is jouw kans van slagen het grootst.

Hoeveel passagiers mag ik vervoeren met rijbewijs B?

In Nederland is er een wetgeving omtrent het maximaal aantal passagiers dat je mag vervoeren met een rijbewijs B. In Nederland mogen er namelijk maximaal 9 personen plaatsnemen in een rijbewijs B voertuig inclusief de bestuurder. Houdt je je hier niet aan dan kan je een boete krijgen.

Welke voertuigen mag je niet besturen met rijbewijs B?

Hieronder staat een lijst met voertuigen die je niet mag besturen met het rijbewijs B:

  • Zware voertuigen (zwaarder dan 3.500kg bijvoorbeeld een vrachtwagen)
  • Motoren
  • Tractoren (rijbewijs behaalt na 1 juli 2015)

Eisen examen rijbewijs B

Aan de volgende eisen moet je voldoen voor het rijbewijs B:

  • Theorie-examen
  • Rijschool machtigen
  • Gezondheidsverklaring
  • Minimaal 17 jaar
Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Gratis proefles