De verschillende soorten motorrijbewijzen

Inhoudsopgave

Motorrijden is erg gaaf. De kick die je ervaart is met niets te vergelijken. Maar je mag niet zomaar de openbare weg op. Je moet natuurlijk eerst je rijbewijs halen. Er zijn verschillende soorten motorrijbewijzen. Dit heeft onder andere te maken met leeftijd en vermogen. Maar welke rijbewijzen zijn er? En wat zijn de kenmerken van deze rijbewijzen?

Waarom zijn er verschillende motorrijbewijzen?

In Nederland zijn er vier verschillende soorten motorrijbewijzen. Hierover wordt later meer verteld. Maar waarom zijn er eigenlijk verschillende soorten motorrijbewijzen?

Motoren komen in verschillende soorten en maten. Het is geen goed idee om onervaren rijders op een zware motor te laten rijden. Als beginner heb je vaak het vermogen niet onder controle. Daarom zijn de categorieën verdeeld in leeftijd en vermogen. Dit zorgt ervoor dat de bestuurders hun motor onder controle hebben. Hierdoor wordt de kans op ongelukken verkleind. Een andere reden voor de verschillende rijbewijzen komt door leeftijd. Jonge bestuurders nemen over het algemeen meer risico. bijvoorbeeld harder rijden dan mag, of gevaarlijk inhalen. Hierdoor kunnen ze betrokken raken in ernstige ongelukken. Door de jongere bestuurders minder krachtige motorfietsen te laten rijden is de kans kleiner dat dit gebeurt.

Waaruit bestaat het motorrijbewijs?

Om in Nederland één van de vier rijbewijzen te halen moet je dezelfde stappen doorlopen. Het motorrijbewijs bestaat uit drie onderdelen: Theorie-examen, AVB-examen (voertuigbeheersing) en AVD-examen (verkeersdeelneming). Alle drie de examens leg je af bij het CBR.

Overzicht soorten motorrijbewijzen

LeeftijdMotorrijbewijsVermogen
18 jaarA1125cc, max 11kW
20 jaarA2Max 35kW
21 jaarA (code 80)Max 35kW / onbeperkt
24 jaarAOnbeperkt

A1 rijbewijs (125cc, 11kW)

Het A1 rijbewijs is het eerste rijbewijs dat beschikbaar is. Dit is overigens ook het lichtste motorrijbewijs.

  • Vanaf 17 jaar kan je theorie-examen doen. Let op dit is 1,5 jaar geldig.
  • Vanaf 17 jaar mag je ook AVB-lessen volgen. Hiervoor hoef je niet in het bezit te zijn van het theorie-examen. Om AVD-lessen te volgen moet je wel in het bezit zijn van een theorie-examen of een autorijbewijs. Dezelfde regels gelden voor het afleggen van de examens AVB en AVD. Voor het AVD examen moet je overigens 18 jaar zijn.
  • Met het A1 rijbewijs mag je een motor- of driewielig motorrijtuig van maximaal 125cc en 11 kilowatt besturen.

A2 rijbewijs (max 35 kW)

Het A2 rijbewijs staat bekend als het middelzware motorrijbewijs.

 

  • Vanaf 20 jaar mag je ook AVB-lessen volgen. Je kan al beginnen zonder je theorie op zak te hebben. Begin je aan de AVD-lessen, dan moet je wel in het bezit zijn van je theorie. Ook wanneer je de AVB en AVD examens af gaat leggen.
  • Met het A2 rijbewijs mag je een middelzware motor besturen met maximaal 35 kilowatt vermogen. Ook mag je met dit rijbewijs een motor en 3 wielig motorrijtuig besturen uit de categorie A1.

A2 code 80

Het A2 code 80 rijbewijs is hetzelfde als het normale A2 rijbewijs. Het enige verschil is dat je mag starten met dit rijbewijs vanaf 21 jaar. Het voordeel aan dit rijbewijs is dat hij automatisch wordt omgezet naar het volledig A-rijbewijs zodra je 24 wordt. Hiervoor hoef je dus niet opnieuw examen te doen.

A rijbewijs

Het A rijbewijs is het zware motorrijbewijs.

  • Vanaf 17 jaar kan je theorie-examen doen. Let op deze is 1,5 jaar geldig.
  • Vanaf 24 jaar mag je ook AVB-lessen volgen. Je hebt je theorie certificaat pas nodig als je hiervoor examen wilt doen en voor de rest van het motorrijbewijs.
  • Met het A rijbewijs mag je een zware motor besturen met onbeperkt vermogen. Ook mag je met dit rijbewijs een motor en 3 wielig motorrijtuig besturen uit de categorie A1. En een motor uit de categorie A2.

Getrapt systeem

Ben je al bezit van het A1 of A2 rijbewijs? Dan kun je versneld doorstromen naar het zwaardere rijbewijs.

Van A1 naar A2

Als je 2 jaar in het bezit bent van het A1 rijbewijs mag je overstappen op het A2 rijbewijs. Hiervoor hoef je dan geen theorie-examen meer voor te doen. Je hoeft enkel een AVD-examen te doen.

Van A2 naar A

Als je 2 jaar in het bezit bent van het A2 rijbewijs, mag je overstappen op het A rijbewijs. Ook hiervoor hoef je dan geen theorie-examen meer te doen. Je hoeft enkel een AVD-examen te doen. Als je het A rijbewijs behaalt via het getrapte systeem krijg je geen code 80 op je rijbewijs.

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Gratis proefles