Hoe Lang Is Je Autotheorie Geldig? | Rijschool Hero

Hoe lang is je autotheorie geldig?

Om deel te nemen aan je praktijkexamen voor je autorijbewijs, moet je eerst je theorie-examen halen. Zelfs als je begint met rijlessen heb je je theorie nodig om de lessen af te kunnen maken. Maar hoe lang is dit examen geldig als je het gehaald hebt? Wat moet je doen als dit examen verlopen is? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de geldigheid van je theorie-examen en wat je moet doen als je deze moet vernieuwen.

Geldigheidsduur van auto theorie-examen

Als je eenmaal je theorie-examen hebt gehaald, ben je er niet van verzekerd dat dit eindeloos geldig is. Verkeersregels blijven namelijk veranderen en de examens veranderen dus mee. Het CBR zegt dat je met een theoriecertificaat 1,5 jaar kan doen. Dit start op het moment dat je je theorie-examen hebt gehaald. Belangrijk is dat je binnen 1,5 jaar je praktijkexamen dan haalt omdat je anders niet meer in bezit bent van een theoriecertificaat.

Wat moet ik doen als de geldigheid van mijn theorie-examen afloopt?

Als je theorie-examen eenmaal verlopen is, moet je het examen helaas opnieuw afleggen. Dit is erg belangrijk om te weten, want met een niet-geldig theoriecertificaat kan je niet deelnemen aan een praktijkexamen. Ook betekent dit dat je opnieuw voor dit theorie-examen moet betalen. Gelukkig is het inplannen van een nieuw examen niet lastig en kan je dit gemakkelijk regelen via de website van het CBR. Wel gaat hier weer tijd overheen, waardoor je nog langer moet wachten voordat je jouw rijbewijs daadwerkelijk kunt halen.

Houd er vooral rekening mee als je dicht bij het verlopen van je theoriecertificaat komt. Het is zonde als je onnodige vertraging oploopt met het behalen van je rijbewijs. Het is goed om te weten dat je 3 maanden voordat je theorie-examen afloopt, het theorie-examen nog een keer kan afleggen. Zo hoef je je minder zorgen te maken over vertraging voor je rijbewijs en kun je het praktijkexamen zonder stress afleggen. Wacht hier dus niet te lang mee!

Theorie-examen inplannen

Het is handig om goed met je rijinstructeur te bespreken wat een realistische planning is. Zo voorkom je dat je theorie-examen verloopt voordat je aan je praktijkexamen begint. Door dit goed te plannen zorg je ervoor dat je je rijbewijs op tijd haalt en geen onnodige kosten maakt. Als je veel moeite hebt met het halen van theorie-examen is het handig om gebruik te maken van een theoriecursus. Zo’n cursus helpt je met veel handige tips voor je examen en geeft veel proefexamens die sprekend lijken op een echt theorie-examen. Zo bereid je je goed voor op je theorie-examen!

Wij raden je aan om alles goed in te plannen om zo te voorkomen dat je theoriecertificaat afloopt. Heb je het idee dat je praktijkexamen nog ver weg is? Probeer dan nog te wachten met het inplannen van je theorie-examen. Ook al is het vrij simpel om je theorie-examen opnieuw in te plannen, het liefst heb je dit niet en is alles netjes ingepland.

Inhoudsopgave

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.

Gratis proefles