facebookPixel Hoe Stel Je Autospiegels Af? | Rijschool Hero

Hoe stel je autospiegels af?

Om veilig de weg op te kunnen is het belangrijk dat de spiegels van je auto goed zijn afgesteld. Dit heb je namelijk ook geleerd van je rijschool, en dit is zelfs verplicht bij het CBR. Maar er zijn zoveel regels verbonden aan autorijden dat wij begrijpen dat je weleens wat kan vergeten. Daarom geven we antwoord op de volgende vraag: hoe stel je autospiegels af?

Waarom autospiegels afstellen?

Autospiegels die goed zijn afgesteld zorgen ervoor dat je de omgeving rondom je auto beter in de gaten kan houden. Hierdoor zal ook de dode hoek van de auto worden verminderd. De dode hoek is het gebied rondom de auto dat je niet kan zien door spiegels of door het raam. Wanneer andere weggebruikers in je dode hoek zitten kan dit gevaarlijke situaties opleveren tijdens het verwisselen van rijstrook of tijdens het uitvoeren van bijzondere manoeuvres. Het is daarom belangrijk dat de spiegels van je auto op de optimale manier zijn afgesteld om dit te voorkomen. Maar hoe doe je dit eigenlijk?

Binnenspiegel afstellen

De binnenspiegel van een auto bevindt zich zoals de naam het zegt aan de binnenkant van de auto. Deze spiegel zit vaak gemonteerd aan het voorraam van de auto. De binnenspiegel zorgt ervoor dat je door de achterruit van de auto kan kijken zonder je hoofd te hoeven draaien. De binnenspiegel is correct afgesteld wanneer je tijdens het rijden zicht hebt over de volledige achterruit en weg zonder je hoofd te hoeven bewegen. Hierdoor zie je het verkeer achter je van ver aankomen.

Het kan gebeuren dat je binnenspiegel verblind wordt door het verkeer achter je. Voor dit soort situaties heb je de antiverblindingsfunctie in je binnenspiegel. Deze functie schakel je in door het ‘’lipje’’ aan de onderkant van de binnenspiegel te verzetten. Je zal merken dat de binnenspiegel donkerder wordt waardoor je weer achteruit kan kijken zonder dat je wordt verblind. Bij sommige auto’s wordt de binnenspiegel automatisch gedimd.

Buitenspiegels afstellen

De buitenspiegels van de auto bevinden zich aan de zijkant van de auto naast het portier. Deze spiegels zorgen ervoor dat je de zijkanten van de auto in de gaten kan houden. Wanneer je deze spiegels correct instelt zal de dode hoek van je auto zo klein mogelijk zijn. De buitenspiegel van een auto is correct ingesteld wanneer je een klein stukje van de auto kan zien. Daarnaast moet de volledige weg te zien zijn met het einde van de weg op 3 kwart hoogte van de spiegel.

Meest voorkomende fouten

Ook al wordt het afstellen van de spiegels behandeld tijdens de autorijlessen, maken mensen hier nog steeds fouten mee. Bijvoorbeeld bij het afstellen van de binnenspiegel is niet de volledige achterruit in zicht. Zo ziet de bestuurder te veel van de onder- of bovenkant van de ruit. Bij het afstellen van de buitenspiegels is de zijkant van de auto vaak te veel in zicht. Een ander veelgemaakte fout is het te hoog of te laag instellen van de buitenspiegels. Ook hierdoor heb je niet optimaal zicht rondom je auto. Controleer dus altijd voor het rijden of je spiegels goed zijn afgesteld.

Inhoudsopgave
Gratis proefles