Wat is de beste zithouding in de auto?

Inhoudsopgave

Een goede zithouding is erg belangrijk in de auto. Dit is niet alleen belangrijk voor de houding van je lichaam. Het is ook enorm belangrijk voor je eigen veiligheid. Wanneer je niet op de goede manier in een auto zit kunnen de veiligheidssystemen namelijk tijdens een ongeval niet goed werken. Soms kan het zelfs zo zijn dat de veiligheidssystemen tegenwerken wanneer je een verkeerde zithouding hebt in de auto. Maar wat is nou precies de beste zithouding voor in de auto?

Wat is een gevaarlijke zithouding in de auto?

Een gevaarlijke zithouding in de auto is onderuitgezakt zitten. Het overzicht wat je op deze manier hebt is namelijk niet optimaal. Ook heb je een stuk minder controle over de auto. Naast deze twee redenen om niet onderuitgezakt een auto te besturen zit de gordel ook nog eens niet op de juiste plek. Tijdens een ongeluk kan je onder de gordel doorglijden waardoor je met je nek blijft hangen achter de gordel. Op deze manier kan je verwurgd worden of letsel oplopen aan je nek. Daarnaast kunnen de airbags vaak niet de klap op de juiste plek opvangen doordat de bestuurder te laag zit. Ook dit kan resulteren in meer letsel bij een ongeluk dan normaal gesproken zou gebeuren.

Hoe moet je dan wel zitten in een auto?

Nu weet je dus hoe je niet achter het stuur van een auto moet zitten en welke gevaren het met zich meebrengt. Nu is het tijd om erachter te komen wat de beste en veiligste zithouding achter het stuur is. Door deze zithouding aan te houden is de kans op letsel bij een ongeluk vele malen kleiner!

De correcte zitpositie in de auto

Het is belangrijk dat je rechtop in de autostoel zit. Hierbij moet je ervoor zorgen dat je helemaal achterin de zitting van de stoel zit. Dit kan je controleren door te kijken of je onder en bovenlichaam in een hoek van 90 graden zit. Ook is het belangrijk dat je schouders tijdens het rijden worden ondersteund door de rugleuning.

Hoofdsteun afstellen

De hoofdsteun van een autostoel moet goed worden afgesteld. De hoofdsteun is juist afgesteld wanneer hij het hele hoofd bedekt. Het is erg belangrijk dat de hoofdsteun niet te hoog of laag wordt ingesteld. Op deze manier is de werking van de hoofdsteun tijdens een ongeval niet optimaal en is de kans op nekletsel groter.

Het stuur en de pedalen

Het is van belang dat het stuur zo wordt afgesteld dat het de snelheidsmeter niet bedekt. Daarnaast mag het stuur je benen niet raken tijdens het sturen. Dit kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Je handen moeten zich in de positie 10 voor 10 bevinden als je naar de wijzers van een klok kijkt. Daarbij mogen je armen niet gestrekt zijn tijdens het rijden. Hierdoor heb je minder controle over het stuur. En houd natuurlijk ten alle tijden twee handen aan het stuur!

Je benen mogen niet helemaal gestrekt zijn tijdens het bedienen van de pedalen. Hierdoor is de kans op letsel tijdens een ongeval namelijk groter. Daarnaast mag je lichaam niet bewegen wanneer je op de pedalen drukt. Is dit wel het geval? Zet dan je stoel een stukje naar voren.

Bij Rijschool Hero leren we je met onze rijlessen in Delft en omgeving exact hoe je het beste in je auto kunt zitten. Houd dit vooral aan wanneer je geslaagd bent en je rijbewijs op zak hebt!

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Gratis proefles