facebookPixel Rijden Met Gladheid Tips & Tricks | Rijschool Hero

Rijden met gladheid tips & tricks

Wanneer je regelmatig in een voertuig rijdt tijdens de winter kan het voorkomen dat de wegen glad worden. Als je hier niet goed op bent voorbereid kan je schade rijden of een ongeluk maken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom hebben wij van Rijschool Hero een aantal tips & tricks om ervoor te zorgen dat jij veilig op pad kan bij gladheid!

Wat is gladheid?

Gladheid kan bestaan uit rijp, sneeuw of ijzel. Maar hoe ontstaan deze vormen van gladheid? En hoe herken je ze? Hieronder hebben wij ze stuk voor stuk uitgelegd, zodat jij in de toekomst precies weet met welke gladheid je te maken hebt. Zo weet je er ook goed mee om te gaan!

Rijp

Rijp ontstaat wanneer de weg condenseert. Er ontstaat dan vocht op de weg. Wanneer de grond en dus de weg onder het vriespunt terechtkomt bevriest het vocht op de weg. Rijp kan je herkennen aan de witte kleur op de weg.

Sneeuw

Sneeuw kennen we allemaal. Zodra dit op de weg valt is het gelijk opletten geblazen. Vooral wanneer de sneeuw op de weg is platgereden en bevriest, wordt het erg glad. Wanneer je dit ziet weet je dus dat je voorzichtiger moet rijden

Ijzel

Ijzel ontstaat wanneer er regen valt terwijl de grond bevroren is. De regen die op de weg valt zal bevriezen waardoor het enorm glad wordt. Het vervelende aan ijzel is dat je het moeilijk kan zien. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken door ijzel in Nederland.

Wat moet je doen als het glad is?

Wanneer je een van deze verschijningen op de weg ziet of zelfs al een beetje aanvoelt, moet je extra opletten. Om met je auto niet te gaan slippen en zelfs ongelukken te veroorzaken kun je de volgende dingen doen:

1. Houd extra afstand

Het eerste wat enorm belangrijk is tijdens gladheid is het aanpassen van je snelheid. Door gladheid zal je remweg namelijk veel langer worden. Om hierop voorbereid te zijn moet je dus je volgafstand aanpassen. Daarnaast adviseren wij om je snelheid aan te passen. Hierdoor zal je meer tijd hebben om te reageren op een onveilige situatie.

2. Wees niet bang om hard te remmen

De meeste voertuigen beschikken tegenwoordig over een anti blokkeer systeem (ABS). Dit is een elektronisch apparaat dat ervoor zorgt dat jij hard kan remmen zonder dat de wielen blokkeren. Hierdoor heb je altijd de optimale remkracht met de kortste remweg. Om het ABS goed te laten werken moet je maximaal remmen. Wees hier niet bang voor. Doe dit dan ook wanneer dit nodig is. Ook wanneer je voertuig gaat trillen of andere geluiden vertoont. Dit kan namelijk een ongeluk voorkomen!

3. Rustig optrekken bij gladheid

Met gladheid is het niet slim om snel op te trekken. Je banden kunnen met een glad wegdek namelijk moeilijk grip vinden. Hierdoor kan je gemakkelijk wegslippen. Probeer daarom weg te rijden op je koppeling. Lukt dit niet? Dan kan het helpen om in je 2e versnelling weg te rijden.

4. Neem bochten voorzichtig

Het nemen van bochten bij gladheid moet je erg voorzichtig doen. In een gladde bocht kan je namelijk gemakkelijk grip verliezen en slippen. Rol daarom voorzichtig door een bocht. Rem niet in een bocht, maar geef hier ook geen gas. Probeer ook niet te scherp in te sturen. Hierdoor kan je voertuig ook gemakkelijk zijn grip verliezen.

5. Controleer je banden

Het controleren van je banden is een belangrijke stap. Als je zomerbanden hebt raden wij je sowieso af om op pad te gaan bij gladheid. Met deze banden heb je namelijk totaal geen grip. Met winterbanden kan je wel gaan rijden. Echter moet je alsnog rekening houden met bovenstaande punten. Winterbanden geven je namelijk nog steeds geen garantie om niet te slippen!

Inhoudsopgave
Gratis proefles