Tegenwoordig is autorijden voor bijna iedereen een dagelijkse activiteit. Of je nu naar werk gaat of op vakantie. De auto wordt enorm veel gebruikt door vele van ons. Voor ouders brengt dit een extra verantwoordelijkheid met zich mee. Namelijk zorgen voor de veiligheid van hun kind tijdens het autorijden. Maar hoe zorg je er als ouder nou voor dat je kind ten alle tijden veilig is tijdens het autorijden?
Activeer het kinderslot op deuren en ramen
Kinderen kunnen over het algemeen niet goed stilzitten tijdens het autorijden. Het gevolg hiervan is dat ze overal aan gaan zitten. In de auto kan dit erg onveilig zijn. Vooral als kinderen met de deurhendels en raambediening gaan spelen. Als een deur of raam tijdens het rijden open gaat zorgt dit voor onveilige situaties. Dit is niet alleen onveilig voor jouw kind, maar het is ook erg gevaarlijk voor het verkeer om je heen.
Daarom is het belangrijk om het kinderslot op de ramen en deuren te activeren. Tegenwoordig heeft bijna elke auto een kinderslot. Door het activeren hiervan kunnen kinderen de deuren en ramen van de auto niet open krijgen. Dit is dus veel veiliger. Hierdoor zullen ook geen gevaarlijke situaties in het verkeer worden gecreëerd!
Gebruik geen telefoon tijdens het rijden
Het gebruik van een telefoon tijdens het rijden is ten alle tijden verboden. Het gebruik van een telefoon in het verkeer kan namelijk voor ernstige ongevallen zorgen. Als je een kind aan boord hebt draag je een grote verantwoordelijkheid.
Een telefoon tijdens het rijden zorgt voor afleiding. Dit wil je niet terwijl je een kind aan boord hebt. Leg daarom je telefoon weg tijdens het rijden. Als je toch je telefoon nodig hebt, sluit hem dan aan op bluetooth of carplay. Hierdoor kan je je telefoon handsfree bedienen. Dit zorgt ervoor dat jij je ogen op de weg houdt terwijl de veiligheid van je kind wordt gegarandeerd.
Laat je kind niet eten tijden het rijden
Rijschool Hero raadt ook aan om jouw kind niet te laten eten tijdens het rijden. De reden hiervoor is dat kinderen op dat moment kunnen stikken. In een bocht of als je ineens abrupt moet remmen, dan kan het eten achterin de keel van je kind schieten. Doordat jij de auto aan het besturen bent kan je je kind niet gelijk helpen. Je moet eerst de auto veilig parkeren om jezelf en anderen niet in gevaar te brengen. Hierbij gaat alle kostbare tijd verloren. Het is daarom veiliger voor je kind om de auto even stil te zetten als er gegeten wordt.
Gebruikt een kinderzitje
Kinderzitjes in de auto waarborgen de veiligheid van je kind. Kinderzitjes zijn in Nederland zelfs verplicht tot een lengte van 135 centimeter. Echter komen er nog veel meer regels en handelingen kijken bij het gebruik van een kinderzitje.
Regels voor het gebruik van een kinderzitje in de auto
- Baby’s tot ongeveer 15 maanden moeten tegen de rijrichting in worden vervoerd. Hun nek en hoofd zijn namelijk nog erg kwetsbaar. Door het vervoeren tegen de rijrichting in zijn ze beter beschermd als er een ongeluk gebeurt.
- Zorg er altijd voor dat de airbag is uitgeschakeld als je je baby of kind tegen de rijrichting in vervoert. Dit staat vaak ook afgebeeld met een pictogram in de auto.
- Het is aangeraden om de airbag uitgeschakeld te houden totdat jouw kind 12 jaar oud is. Tot die tijd zijn ze namelijk nog niet groot genoeg voor airbag.
Daarnaast is het belangrijk dat je een goedgekeurd kinderzitje gebruikt. Dit kan je zien aan een oranje label met daarop: ECE 44/03 of 44/04. Daarnaast is een i-size label ook goedgekeurd.
Omgaan met een ongeval onderweg
Wat moet je doen als je in een ongeval terechtkomt of dit ziet gebeuren? Het belangrijkste is dat je jezelf en je kind in veiligheid brengen. Daarna kan je de hulpdiensten bellen. Indien het veilig en mogelijk is, kan je betrokkenen bij het ongeval helpen. Doe dit echt alleen wanneer dit veilig genoeg is voor jezelf.
Maximale veiligheid door regelmatig onderhoud
Een andere manier om veilig auto te rijden met je kind is door regelmatig onderhoud te plegen aan je auto. Op deze manier zullen jij en je kind niet door je eigen auto in een onveilige situatie terechtkomen. Laat daarom altijd je auto repareren als er iets aan vervanging toe is. Het is namelijk niet de bedoeling om te bezuinigen op veiligheid. Zeker niet als je een kind aan boord hebt!