8 dingen die je kunt doen tegen faalangst voor het rijexamen

Iedereen kent het wel, je hebt een rijexamen en bent enorm zenuwachtig. Een beetje gezonde spanning hoort erbij. Vaak ben je goed genoeg voorbereid om het examen te halen. Maar wat moet je doen als je te zenuwachtig bent waardoor je blokkeert tijdens het rijexamen?

Wat is faalangst?

De betekenis van faalangst is letterlijk de angst die je ervaart om te falen. Als je last van faalangst hebt, ben je bang om fouten te maken. Mensen die last hebben van faalangst gaan er vaak van uit dat ze sowieso gaan falen. Door deze manier van denken wordt de faalangst vaak alleen maar erger, en het resultaat slechter. Wat kan je doen tegen faalangst voor het rijexamen waardoor je zeker gaat slagen?

1. Faalangst CBR-examen

Het behalen van het autorijbewijs is voor iedereen een belangrijk moment. Maar als dit niet lukt door faalangst is dat natuurlijk erg frustrerend. Het CBR biedt voor mensen met faalangst een speciaal examen aan. Dit heet het faalangstexamen. Bij dit examen heb je in plaats van 35 minuten 80 minuten de tijd. Het rijexamen zelf duurt nog steeds 35 minuten maar je krijgt 45 minuten extra tijd. Met deze extra tijd kan de examinator je op je gemak stellen. Daarnaast kan je een time-out vragen als de spanning te groot wordt tijdens het rijden. Je kan dan even rustig ontspannen totdat jij weer het gevoel hebt verder te kunnen gaan.

Het faalangstexamen is wel een stukje duurder dan het normale examen. Het faalangstexamen kost in 2024 €191 terwijl het normale examen €136,50 kost. Het slagingspercentage in 2023 voor het faalangstexamen was 57%. Dit was 5% hoger dan het normale examen. Met behulp van het faalangstexamen is de kans dus groter dat je slaagt voor het rijexamen.

Kort het verschil tussen het faalangstexamen en het normale examen

De verschillen tussen het faalangstexamen en het normale examen zijn hierboven al even kort uitgelegd. Hieronder hebben wij ze nog even kort neergezet. Hierdoor kan jij de overweging maken welk soort praktijkexamen je wilt afleggen.

Faalangst examenNormaal examen
Tijd80 minuten35 minuten
Time-out mogelijk?JaNee
Faalangst examinatorJaNee
Prijs€191€136,50
Slagingspercentage57%52%

2. Tussentijdse toets

Een tussentijdse toets kan je helpen bij je faalangst. Deze toets is eigenlijk een soort proefexamen. Hierdoor kan je alvast wennen aan hoe het gaat tijdens een CBR-rijexamen. Dit is erg fijn als je faalangst hebt. Hierdoor zullen je zenuwen minder zijn tijdens het officiële examen omdat je weet wat je kan verwachten. Een voordeel van het tussentijdse examen is dat je vrijstelling kan krijgen voor de bijzondere verrichtingen. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert tijdens het proefexamen hoef je deze niet meer te doen bij het officiële examen. Dit zorgt ervoor dat de druk en zenuwen minder worden bij het echte examen. Daarnaast krijg je ook nog tips voor wat je beter kan doen. Hierdoor kan jij je vervolgens weer beter voorbereiden op het officiële praktijkexamen. Het aanvragen van de tussentijdse toets gaat via je rijschool. Bij Rijschool Hero kun je in de hele omgeving van Den Haag en Delft terecht. De kosten voor een tussentijdse toets zijn €136,50 in 2024.

3. Focus op veilig rijden

Veel leerlingen focussen vooral op foutloos rijden. Het is natuurlijk erg mooi als dit lukt, maar het is echter menselijk om fouten te maken. De examinator let vooral op of je de auto volledig onder controle hebt en of je veilig kan participeren in het verkeer. Zorg er vooral voor dat dit goed gaat tijdens het examen. Denk niet gelijk dat je gezakt bent als je kleine fouten maakt. Dit kan namelijk invloed hebben op je rijvaardigheid. Onder andere het schakelen naar een verkeerde versnelling is geen reden om te zakken voor het praktijkexamen.

4. Zet negatieve gedachten uit je hoofd

Faalangst komt vooral door negatieve gedachten voor het rijexamen. Dit zijn vaak gedachten over zakken of het maken van fouten. Het beste wat je hieraan kan doen is deze gedachten geen mogelijkheid geven je te beïnvloeden. Dit kan door juist positief te denken. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf dat je je uiterste best gaat doen en dat je niet meer dan dat kunt doen. Onthoud daarnaast dat je leven niet afhangt van dit examen. Mocht je zakken, dan probeer je het gewoon nog een keer!

5. Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent

Je wilt niet te laat komen voor je praktijkexamen. Zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent op de examenlocatie. Hierdoor heb je zo min mogelijk last van stress en presteer je beter op je examen.

6. Zorg ervoor dat je goed gegeten hebt

Het is belangrijk dat je genoeg gegeten hebt voor je examen. Hierdoor zal je scherper zijn en meer concentratie hebben tijdens het afrijden. Een andere manier om te zorgen voor een scherpe geest en focus is een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je voor je examen ongeveer 8 uur hebt geslapen zodat je optimaal kunt presteren tijdens het praktijkexamen.

7. Ademhalingsoefeningen

Wanneer je last hebt van faalangst voor het rijexamen helpt het vaak om ademhalingsoefeningen te doen. Hierdoor verminder je de spanning en kan je beter focussen. Ademhalingsoefeningen tegen faalangst werken als volgt: haal 4 seconden adem via je neus, doe dit langzaam en diep. Houd daarna 7 seconden je adem vast en adem daarna rustig uit via je mond. Herhaal dit totdat de spanning is afgenomen.

8. Deel hoe je je voelt

Wanneer je erg last hebt van spanning en rijangst voor het rijexamen kan je dit het beste delen met je instructeur. Dit is namelijk helemaal niet erg. Hij zal jou ondersteunen zodat jij je weer op je gemak zal voelen. Daarnaast zal de examinator hier natuurlijk ook rekening mee houden. Spanning is namelijk volkomen normaal in dit soort situaties!

Inhoudsopgave
Gratis proefles