facebookPixel Faalangst Rijexamen | 6 Tips | Rijschool Hero

6 dingen die je kunt doen tegen faalangst voor het rijexamen

Iedereen kent het wel, je hebt een rijexamen en bent enorm zenuwachtig. Een beetje gezonde spanning hoort erbij. Vaak ben je goed genoeg voorbereid om het examen te halen. Maar wat moet je doen als je te zenuwachtig bent waardoor je blokkeert tijdens het rijexamen?

Wat is faalangst?

De betekenis van faalangst is letterlijk de angst die je ervaart om te falen. Als je last van faalangst hebt, ben je bang om fouten te maken. Mensen die last hebben van faalangst gaan er vaak van uit dat ze het sowieso niet gaan halen. Door deze manier van denken wordt de faalangst vaak alleen maar erger, en het resultaat slechter. Wat kan je doen tegen faalangst voor het rijexamen?

1. Faalangst CBR-examen

Het behalen van je rijbewijs is voor iedereen een belangrijk moment. Maar als dit niet lukt door faalangst is dat natuurlijk niet leuk. Het CBR biedt voor mensen met faalangst een speciaal examen aan. Dit heet het faalangstexamen. Bij dit examen heb je in plaats van 35 minuten 80 minuten de tijd. Het rijexamen zelf duurt nog steeds 35 minuten maar je krijgt 45 minuten extra tijd. Met deze extra tijd kan de examinator je op je gemak stellen. Daarnaast kan je een time-out vragen als de spanning te groot wordt tijdens het rijden. Je kan dan even rustig ontspannen totdat jij weer het gevoel hebt verder te kunnen gaan.

Het faalangstexamen is wel een stukje duurder dan het normale examen. Het faalangstexamen kost in 2024 €191 terwijl het normale examen €136,50 kost. Het slagingspercentage in 2023 met het faalangstexamen was 57%. Dit was 5% hoger dan het normale examen. Met behulp van het faalangstexamen is de kans dus groter dat je slaagt voor het rijexamen.

2. Tussentijdse toets

Een tussentijdse toets kan je helpen bij je faalangst. Deze toets is eigenlijk een soort proefexamen. Hierdoor kan je alvast wennen aan hoe het gaat tijdens een CBR-rijexamen. Dit is erg fijn als je faalangst hebt. Hierdoor zullen je zenuwen minder zijn tijdens het officiële examen. Een voordeel van het tussentijdse examen is dat je vrijstelling kan krijgen voor de bijzondere verrichtingen. Als je de bijzondere verrichtingen goed uitvoert tijdens het proefexamen hoef je deze niet meer te doen bij het officiële examen. Dit zorgt ervoor dat de druk en zenuwen minder worden bij het echte examen. Daarnaast krijg je ook nog tips voor wat je beter kan doen. Hierdoor kan jij je vervolgens weer beter voorbereiden op het officiële praktijkexamen. Het aanvragen van de tussentijdse toets gaat via je rijschool. Bij Rijschool Hero kun je in de hele omgeving van Den Haag en Delft terecht. De kosten voor een tussentijdse toets zijn €136,50 in 2024.

3. Focus op veilig rijden

Veel leerlingen focussen vooral op foutloos rijden. Het is natuurlijk erg mooi als je dit kan, maar het is menselijk om fouten te maken. De examinator let vooral op of je de auto volledig onder controle hebt en of je veilig kan participeren in het verkeer. Zorg er vooral voor dat dit goed gaat tijdens het examen. Denk niet gelijk dat je gezakt bent als je kleine fouten maakt. Dit kan namelijk invloed hebben op je rijvaardigheid.

4. Zet negatieve gedachten uit je hoofd

Faalangst komt vooral door negatieve gedachten voor het examen. Dit zijn vaak gedachten over zakken of fouten maken. Het beste wat je hieraan kan doen is deze geen mogelijkheid geven je te beïnvloeden. Dit kan door juist positief te denken. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf dat je je uiterste best gaat doen en dat je niet meer dan dat kunt doen. Onthoud daarnaast dat je leven niet afhangt van dit examen. Mocht je zakken, dan probeer je het gewoon nog een keer!

5. Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent

Je wilt niet te laat komen voor je praktijkexamen. Zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent op de examenlocatie. Hierdoor heb je zo min mogelijk last van stress en presteer je beter op je examen.

6. Zorg ervoor dat je goed gegeten hebt

Het is belangrijk dat je genoeg gegeten hebt voor je examen. Hierdoor zal je scherper zijn en meer concentratie hebben tijdens het afrijden. Een andere manier om te zorgen voor een scherpe geest en focus is een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je voor je examen ongeveer 8 uur hebt geslapen zodat je optimaal kunt presteren.

Inhoudsopgave
Gratis proefles