facebookPixel Wat Zijn De Kosten Van Het Autorijbewijs? | Rijschool Hero

Wat zijn de kosten van het autorijbewijs?

Voordat je begint met het halen van je rijbewijs is het verstandig om te weten hoeveel het autorijbewijs kost. In 2023 was het gemiddelde bedrag voor het halen van een autorijbewijs €2.983,61. Maar waaruit bestaan deze kosten? En is het mogelijk om je autorijbewijs goedkoper te halen?

Hoeveel rijlessen heb je nodig?

Een groot deel van de kosten van het autorijbewijs bestaat uit de rijlessen die je nodig hebt. Het gemiddelde aantal uren dat iemand nodig heeft voordat er examen wordt gedaan is 42 uur. Gemiddeld kosten rijlessen per uur volgens het CBR €55. Hierdoor zal het bedrag aan rijlessen uitkomen op €2.310.

Het theorie-examen

Een ander onderdeel van het autorijbewijs is het halen van je theorie-examen. Zonder geslaagd te zijn voor het theorie-examen mag je geen praktijkexamen afleggen. De kosten voor een theorie-examen in 2024 zijn €48. Daarnaast slaagt niet iedereen in één keer voor het theorie-examen. CBR heeft onderzocht dat kandidaten gemiddeld 2,5 keer over het theorie-examen doen. Dit betekent dat je gemiddeld €120 kwijt bent aan het theorie-examen.

Voordat je überhaupt je theorie-examen gaat afleggen moet je natuurlijk wel geleerd hebben. Voor het leren van het theorie-examen kan je een theorieboek gebruiken of een online cursus volgen. Je kan gemiddeld rekenen op ongeveer €50 om voor je theorie-examen te leren.

Gezondheidsverklaring aanvragen

Voordat je het praktijkexamen kan afleggen moet je een goedgekeurde gezondheidsverklaring van het CBR hebben. Deze kan je aanvragen op MijnCBR. In 2024 kost het aanvragen van een gezondheidsverklaring €44,50. De uitslag van de gezondheidsverklaring krijg je over het algemeen relatief snel.

Tussentijdse toets (niet verplicht)

Je hebt de mogelijkheid om een tussentijdse toets af te leggen bij het CBR. Dit is een proefexamen. Hierdoor kan je wennen aan hoe het echte praktijkexamen gaat. Daarnaast kan je wanneer je de tussentijdse goed afrond vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen op het echte examen. Een tussentijdse toets kost in 2024 €136,50

Het praktijkexamen

Het praktijkexamen kost evenveel als de tussentijdse toets. De kosten hiervan zijn dus ook €136,50. Daarnaast rekent de rijschool ook nog kosten voor het gebruik van de auto tijdens het examen en de tijd van de instructeur. Deze kosten zijn gemiddeld €125. Deze kosten zijn deels afhankelijk van het type auto dat de rijschool gebruikt.

Rijbewijs aanvragen bij de gemeente

Wanneer je bent geslaagd voor het rijbewijs moet je deze alleen nog aanvragen. Je mag namelijk alleen rijden met het roze pasje. Ga nog niet de weg op wanneer je je rijbewijs niet hebt aangevraagd. Op dit moment ben je namelijk nog niet officieel in bezit van een rijbewijs. Hierdoor rijdt je dus nog steeds onverzekerd.

Voor het aanvragen van je rijbewijs heb je pasfoto’s nodig. Deze kosten over het algemeen €10. Een rijbewijs aanvragen doe je bij de gemeente waarin je woont. In 2024 kost het aanvragen van een rijbewijs volgens het CBR gemiddeld €51,11. Dit is exclusief spoedkosten. Wanneer je €35 extra betaalt heb je je rijbewijs sneller. Dit is vaak binnen 1 werkdag. Betaal je geen spoedkosten? Dan moet je meestal een week wachten voordat je je rijbewijs kan ophalen.

Overzicht van alle kosten om het autorijbewijs te halen

Rijlessen €2.310
Theorie-examen €120
Theorie-examen oefenmateriaal €50
Gezondheidsverklaring €44,50
Tussentijdse toets €136,50
Praktijkexamen €136,50
Rijschool kosten praktijkexamen €125
Rijbewijs aanvragen €51,11
Pasfoto’s €10
Totaal: €2.983,61

Bij bovenstaande tabel gaan we ervan uit dat je 42 lesuren volgt, tussentijdse toets aflegt, geen rijbewijs met spoed aanvraagt en geen faalangst of BNOR examen aflegt.

Inhoudsopgave
Gratis proefles