facebookPixel Mag Je Rijden Met Een Verlopen Rijbewijs? | Rijschool Hero

Mag je rijden met een verlopen rijbewijs?

Nee, dit mag niet. Als je toch gaat rijden met een verlopen rijbewijs, kan je een boete krijgen. Is je rijbewijs minder dan één jaar verlopen dan bedraagt de boete hiervoor €120. Is je rijbewijs langer dan een jaar verlopen dan kost dit je €420. Deze boetebedragen gelden voor 2024. Maar hoe lang is een rijbewijs geldig? En wat zijn de gevolgen van rijden zonder geldig rijbewijs?

Hoe lang is een rijbewijs geldig?

Een auto rijbewijs, ook wel rijbewijs B genoemd, is 10 jaar geldig. De datum tot wanneer het rijbewijs geldig is staat vermeld op het rijbewijs zelf. Andere rijbewijzen zoals C(1), C(1)E, D(1) en D(1)E zijn maximaal 5 jaar geldig. Vanaf je 75e is je rijbewijs 5 jaar geldig. Om je rijbewijs dan te verlengen moet je eerst een medische keuring doen. Als je wordt goedgekeurd voor deze keuring, mag je het rijbewijs verlengen.

Niet verzekerd met een verlopen rijbewijs

De reden dat deze boetes zo hoog zijn komt doordat je niet verzekerd bent met een verlopen rijbewijs. Dit is hetzelfde als rijden zonder rijbewijs. In de meeste voorwaarden van verzekeringen staat dat je een geldig rijbewijs moet hebben om verzekerd te zijn. Als je in een ongeval terechtkomt, moet jij alle veroorzaakte schade vergoeden. Deze bedragen kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s.

Het RDW helpt je herinneren

Voordat je rijbewijs daadwerkelijk verloopt krijg je een brief van het RDW. Deze wordt ongeveer 19 weken voordat je rijbewijs verloopt verstuurd. Hierdoor heb je alle tijd voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs en eventueel een medische keuring.

Wanneer is een rijbewijs ongeldig?

Een rijbewijs kan onder andere ongeldig verklaard worden door rijden met alcohol of drugs op. Daarnaast kan een rijbewijs ook ongeldig zijn wanneer ouderen niet door de medische test heen komen.

Het bezitten en rijden met een ongeldig rijbewijs is illegaal. Op het bezitten van een ongeldig rijbewijs staat een boete van €240. Het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs kost €420. Als je dit al vaker hebt gedaan kan zelfs 3 maanden gevangenisstraf opgelegd worden.

Rijbewijs kwijtgeraakt?

Je moet altijd een geldig rijbewijs kunnen tonen als je staande gehouden wordt. Je mag dus niet deelnemen aan het verkeer als je je rijbewijs bent kwijtgeraakt. Je mag pas weer rijden wanneer je een nieuw rijbewijs hebt. Het aanvragen van een nieuw rijbewijs omdat je de oude bent verloren is duurder. Dit komt doordat de gemeente vermissingskosten in rekening kan brengen. Dit geldt ook voor als je rijbewijs gestolen is.

Inhoudsopgave
Gratis proefles